maandag 18 oktober 2010

De nutsvoorzieningen

Toen we met de bouw van ons huis begonnen waren water en elektriciteit het grote probleem en het ziet er naar uit dat we op die manier onze bouw ook zullen eindigen.
Hoewel we op 1 november naar ons nieuwe huisje verhuizen, ligt er tot op vandaag nog steeds geen water, gas of elektriciteit. Ook telenet is nog niet aanwezig, maar is eigenlijk pure luxe in vergelijking met de rest.

Aangezien het volledige terrein een woonerf betreft is niet de stad verantwoordelijk voor de nutsvoorzieningen, maar wel Solidum Terra, de projecteigenaar van de appartementen en de nieuw aangelegde wegen en straten op het terrein. Op 1 september werd er gestart met de aanleg van de riolering. De werken moesten op ongeveer zo'n kleine 3 weken afgerond zijn, maar hebben uiteindelijk 1,5 maand geduurd.

Na de rioleringswerken moesten er ook boordstenen geplaatst worden om de perceellijnen duidelijk te markeren. Zonder deze boordstenen wilden zowel Pidpa als Eandis niet starten met de netuitbreidingen.
Sinds vorige week liggen er eindelijk boordstenen en Eandis heeft ons alvast laten weten dat ze nu donderdag starten met de werken op het woonerf. Of wij daarna op minder dan een week tijd onze persoonlijke aansluiting ook in orde zullen krijgen is momenteel nog koffiedik kijken. Bij Pidpa moeten we nog verder informeren, maar aangezien er na de netuitbreidingen, steeds het water getest moet worden en door een strenge controle goedgekeurd moet worden, vrezen we nog niet snel water in huis te hebben.
Elk waterstaal moet een week getest worden. Als alles in orde is, zijn we er op een week vanaf, maar het kan ook een aantal weken aanslepen.


Concreet betekent dit allemaal dat we zullen moeten verhuizen zonder water, elektriciteit of gas in onze woning. Kamperen kan leuk zijn, maar de temperaturen beginnen stilaan naar het vriespunt te gaan om nog maar over de andere praktische ongemakken te zwijgen.

Terwijl de werkmannen van Solidum Terra gebruik kunnen maken van een paar stevige machines, gingen wij voor het ambachtelijk werk: een greppel graven met een schop.
Een zonnige oktoberzondag en we begonnen met volle moed. De bovenste buis moet op 60 cm diepte zitten. Om alle buizen voor water, elektriciteiten, gas, kabel en telefoon in de grond te krijgen, moesten we in totaal tot op 1 m diepte graven en dat 13,5 m lang. Leuk zo'n lange voortuin!
Meer dan 8 uur zijn we er aan bezig geweest en het was al goed donker vooraleer alle mantelbuizen erin zaten. Ondertussen hebben we ook al kabel gaan halen en is het nu enkel nog wachten op onze persoonlijke aansluitingen. Ons werk zit erop!




We dachten dat ons werk er op zat. Dit weekend hebben we extra moed gehouden en ineens de greppel gegraven in de tuin om de voeding van de elektriciteit ook naar de garage te kunnen trekken. In de tuin hadden we niet zoveel last van steentjes, maar wel van grote rotsblokken. Er zat niets anders op dan een groef te kappen in de steen om zo toch de elektriciteitsdraad onder de grond te houden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten